A karfiollal én úgy vagyok mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Lényegében bármilyen formátumot ölthet, én mindenhogyan szeretem. Mivel a már hagyományosnak mondható majonézes karfiol, rántott karfiol, karfiol leves nokedlivel, rakott karfiol, karfiol pörkölt és társai egy kissé unalmasakká váltak, kerestem valami új, izgalmasnak ígérkező megoldást.
Ezzel a recepttel ismét a keleti ízvilágot szeretném testközelbe hozni, hiszen a felhasznált fűszerek és a joghurt Indiában nélkülözhetetlen konyhai alapanyagok.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 liter csirke- vagy zöldség alaplé (lehet kockából is)
- 750 gr karfiol
- 90 ml natúr joghurt
- 1 kis kockára vágott burgonya
- 1 finomra vágott hagyma
- 2 gerezd finomra vágott fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt kömény (indiai ételekbe én őrölt római köményt szoktam tenni)
- 2 evőkanál növényi olaj
- só és frissen őrölt fekete bors
- petrezselyem a díszítéshez
- pirítós a tálaláshoz
Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 15-17 perc
Tipp: Készíts elő mindent a kezed ügyébe, hogy főzéskor ne legyen kapkodás :-D
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát körülbelül 3 perc alatt puhára pároljuk az olajon. Belekeverjük a kurkumát, a koriandert és a köményt, majd 1 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a karfiolrózsákat és a felkockázott burgonyát. Felöntjük az alaplével és felforraljuk.
Lefedjük és alacsony tűzön gyöngyözve addig főzzük, amíg a karfiol és a burgonya meg nem puhul (úgy 10-12 perc). A levest robotgépben vagy mixerben krémesre keverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk még egyszer, majd leveses tálakba kanalazzuk és a petrezselyemmel díszítjük. Forrón, pirítóssal kínáljuk.
Nyami!!! :)
VálaszTörlésMegcsináltam, és nagyon finom lett! Én imádom a kurkumát, amit lehet is erősen érezni benne, szóval aki nem nagy kurkuma-fan, az esetleg a felével is beérheti :-)
VálaszTörlésMa délután én is megcsináltam, ez lett a vacsorám. :-) Tényleg finom, fűszeres, jellegzetes ízvilággal.
VálaszTörlés