2013. február 21.

Kalács alaptészta / több variáció


Ezt a többféle képpen variálható receptet is olvasónk és rendszeres vásárlónk, Andi küldte be (na jó, én sírtam ki). Már csak azt kell megtudnom tőle, hogy ezt a csodás fonást miképp csinálja?
Az alap recept, attól függően, hogy mit változtatunk rajta, alkalmas lesz kakaós csigának, húsvéti kalácsnak és sajtos kalácsnak is. Igazi kincs van a kezünkben!

Kalács alaptészta
  • 1 kg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 2 tojás + 1 sárgája, ha kalács lesz belőle
  • csipet só
  • 5 dkg élesztő


Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. A két tojás a cukorral kikeverjük, közben megolvasztjuk a vajat, amit a kikevert tojás+cukorhoz keverünk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a felfuttatott élesztőt. Kicsit összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tojásos-cukros-vajas keveréket. A tésztát alaposan kidolgozzuk, lágy, kicsit ragadós kell legyen. Kb. 30-40 percet kelesztjük.

Ha kakaós csiga lesz belőle, akkor kell még kb 10 dkg vaj, 5 ek kakaó (nem instant) meg kb. 10 dkg cukor. A megolvasztott vajjal elkeverjük a kakaót, cukrot, kicsit főzzük, hogy sűrűsödjön. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk, a bucikat kinyújtjuk, megkenjük a kakaós vajjal, feltekerjük és 5 cm-es darabokat vágunk. A sütőpapírral bélelt tepsiben szorosan egymás mellé rakjuk őket. Ha a tepsi megtelt még kb. 5 dkg vajat megolvasztunk, ezzel bekenjük a tetejüket és a darabok közé is csurgatunk. Kb. 20-25 perc alatt 200 fokon megsütjük. Igazi jó malackodós, mert egybekel az egész, és a csigákat kézzel tépjük szét.

Ha kalács lesz belőle, akkor mazsolát is lehet bele tenni. Átgyúrjuk a megkelt tésztát, egyenlő részekre osztjuk annak megfelelően, hogy mekkora és hány darab fonott kalácsot szeretnénk (3db/kalács), a darabokat hosszúra kisodorjuk, befonjuk, tojássárgájával megkenjük a tetejét. Ezt is 200 fokon, kb 30 percig sütjük.

Ha sajtos kalács készül, ahhoz csak 2 ek cukor kerül bele, és valamivel több só, és kb. 15 dkg reszelt sajt. A többit ugyanúgy csináljuk, mint a kalácsnál, csak a tetejét is megszórjuk reszelt sajttal, miután megkentük a tojássárgájával.


Ha tetszik a recept, nyomjatok egy megosztás gombot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!