2013. február 28.

KHIR Indiai tejberizs

9. heti menü / csütörtök desszert
"Sríla Prabhupáda azt mondta, egy lakoma nem az igazi indiai tejberizs nélkül, így templomaink szakácsai sokszor maradnak fenn késő estig szombatonként, hogy a vasárnapi lakomára tejberizst készítsenek."
(idézet a Mindennapi Indiai Ételek füzetből)

Hozzávalók:

  • 50 dkg rizs
  • 2,5 l zsíros tej
  • 1/2 kávéskanál őrölt kardamom
  • 2 babérlevél
  • 10 dkg cukor
Egy nagy, nehéz acéledényben felforraljuk a tejet. Úgy állítjuk be a lángot, hoy a tej enyhén lobogjon, de ne fusson ki. Beletesszük a rizst és a babérleveleket. Addig főzzük, míg a tej kb kétharmadára sűrűsödik, és a rizs kissé (nem teljesen) szétfő. Belekeverjük a cukrot és az őrölt kardamomot, még 5 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről.
Alaposan behűtve tálaljuk. Kardamom és babérlevél helyett ízesíthetjük fahéjrudakkal, sáfránnyal vagy egy csipetnyi kámforral is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!