2013. február 18.

Kapkodós pogácsa

Ezt a receptet kisfiam óvodai dadusa árulta el. A gyerekek karácsonyra sütötték az óvodában és rendkívül finom volt. Azóta rendszeresen sütöm, mindig viszek bele némi fantáziát is, mert a nagymamám annak idején a pogácsa mellé ugyanabból a tésztából csinált lekváros papucsot is. Én most lekváros virágot, lekváros csillagot és szétnyíló kagylót is sütöttem. A férjem a hagyományos pogácsát szemezgeti, a gyerekek inkább a lekvárosakat. Mindenkinek jut kedve szerint.


Hozzávalók:
  • 1/2 kg finomliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 25 dkg ráma margarin vagy vaj
  • 2,5 dkg élesztő + langyos cukros tej
  • 2 tojás sárgája
  • 2 db tejföl
Elkészítés:
Az hozzávalókat gyúrd össze, majd keleszd duplájára a tésztát. Nyújtsd ki, késsel hasíts rácsot a tészta tetejére és szaggasd ki pogácsa szaggatóval. Kend meg a tetejüket egy tojás sárgája felhasználásával. Szórhatod sajttal, magokkal ízlés szerint.

Én dupla adagot szoktam sütni, így marad tészta a lekváros változat számára is. Kinyújtom a tésztát fele olyan vékonyra, mintha pogácsát sütnék.. A kinyújtott tészta egyik felén megfelelő távolságban elhelyezem lekvárdarabkákat, majd óvatosan rájuk hajtom a tészta másik felét. Tésztaszaggató formával (virág, csillag) kiszaggatom a leváros töltelékes pogácsákat. A kagyló úgy készül, hogy a hajtás mentén található lekvároknál a hajtásélt meghagyom, ez lesz a kagyló széle. A kiszaggatott rész pedig sütéskor felnyílik.

Vendégvárónak is tökéletes, hamar kész van, a sütési idő 180 fokon kb 5-10 perc, a pogácsák méretétől és vastagságától függően.





2 megjegyzés:

  1. Bibibííí, ilyet nekünk is sütött már Beatrix:)) és nagyoooon fini.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És csináltatok már azóta?? Saját őrlésű lisztből talán még finomabb! ;-)

      Törlés

Köszönöm hozzászólásodat!