2013. február 26.

Répatorta

Az unokanővérem, születésnapjára répatortát kért. Cukrászatban lett megrendelve és semmi kívánnivalót nem hagyott maga után, sem ízében, sem látványában. Mégis, nagyon örültem ennek a házi receptnek, amit Andi küldött   nekünk, mert pár alapanyaggal ami általában minden háztartásban megtalálható, finom, gyors, egyszerű süteményt varázsolhatunk az asztalra. Jön a tavasz, az egyszerű, egészséges, könnyű ételek időszaka. A dió áldásos hatása pedig megkönnyíti a szervezet regenerálódását.

Hozzávalók:
  • 20 dkg cukor
  • 3 egész tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 kk fahéj
  • 1 csomag sütőpor
  • 30 dkg sárgarépa lereszelve
  • 1 marék apróra tört dió és/vagy étcsoki
  • 1.5 dl étolaj
Elkészítés:A cukrot a tojássárgájával habosra fel kell verni, és az étolajat apránként hozzákeverni. Ezután adjuk hozzá a reszelt sárgarépát. A lisztet a sütőporral és a fahéjjal elkeverjük, és hozzáadjuk a répás tojáshoz. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és azt is belevegyítjük. A legvégén lazán beleforgatjuk a diót és/vagy csokidarabokat (jó a tortaszóráshoz használatos étcsokidara is, én azzal is szeretem). A tortaformát vajjal kikenjük, belesimítjuk a masszát. 170°C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. A kivétel előtt fogpiszkálóval ellenőrizzük a közepét, mint a piskótának. Ha van türelmünk, és képesek vagyunk türtőztetni a családot is (nehéz lesz!), akkor ha kihűlt kissé, ketté vágjuk, és a közepét megkenjük valamilyen fanyar lekvárral (szilva, ribizli, áfonya), majd újra összerakjuk. A tetejét megszórjuk porcukorral. Télen tejszínhabbal, nyáron vaníliafagyival tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!