Az unokanővérem, születésnapjára répatortát kért. Cukrászatban lett megrendelve és semmi kívánnivalót nem hagyott maga után, sem ízében, sem látványában. Mégis, nagyon örültem ennek a házi receptnek, amit Andi küldött nekünk, mert pár alapanyaggal ami általában minden háztartásban megtalálható, finom, gyors, egyszerű süteményt varázsolhatunk az asztalra. Jön a tavasz, az egyszerű, egészséges, könnyű ételek időszaka. A dió áldásos hatása pedig megkönnyíti a szervezet regenerálódását.
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 3 egész tojás
- 20 dkg liszt
- 1 kk fahéj
- 1 csomag sütőpor
- 30 dkg sárgarépa lereszelve
- 1 marék apróra tört dió és/vagy étcsoki
- 1.5 dl étolaj
Elkészítés:A cukrot a tojássárgájával habosra fel kell verni, és az étolajat apránként hozzákeverni. Ezután adjuk hozzá a reszelt sárgarépát. A lisztet a sütőporral és a fahéjjal elkeverjük, és hozzáadjuk a répás tojáshoz.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és azt is belevegyítjük. A legvégén lazán beleforgatjuk a diót és/vagy csokidarabokat (jó a tortaszóráshoz használatos étcsokidara is, én azzal is szeretem).
A tortaformát vajjal kikenjük, belesimítjuk a masszát.
170°C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.
A kivétel előtt fogpiszkálóval ellenőrizzük a közepét, mint a piskótának.
Ha van türelmünk, és képesek vagyunk türtőztetni a családot is (nehéz lesz!), akkor ha kihűlt kissé, ketté vágjuk, és a közepét megkenjük valamilyen fanyar lekvárral (szilva, ribizli, áfonya), majd újra összerakjuk. A tetejét megszórjuk porcukorral. Télen tejszínhabbal, nyáron vaníliafagyival tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm hozzászólásodat!