2013. február 12.

Zöldséges lencseleves pestoval

illusztráció
7. heti menü / szerda
A leves szerintem nélkülözhetetlen az étkezésben. Tudom, sokan vannak, akik nem szeretik, vagy nem kívánják gyakran. Én örömmel fogyasztom minden fajtáját. Átmelegít, telít, folyadékkal látja el a szervezetem. Sokszor vacsorára is jólesik egy tálkányi belőle ezeken a hideg téli estéken. Havazik már tegnap óta. Hideg van. Teljesen átfagynak a kezeim a kutyasétáltatás ideje alatt, hiába van meleg kesztyűm. Vacsorára hazaéve annyira jó megragadni a forró leveses csészét.

A zöldséges lencseleves laktató, tartalmas téli étel, mely biztosítja a megfelelő erőnlétet. A recept fagyasztott barna lencsét ír, lehet ez hamarabb megfő mintha száraz lencséből készítenénk.... Én még az áruházláncok hűtőpultjaiban nem láttam fagyasztott lencsét, úgyhogy még most este beáztatok majd száraz t, hogy holnap főzhető legyen.

Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 liter zöldség alaplé (lehet kockából is)
  • 400 gr fagyasztott barna lencse
  • 300 gr kis kockára vágott édesburgonya
  • 2 kis kockára vágott burgonya
  • 1 kis kockára vágott sárgarépa
  • 1 finomra vágott hagyma
  • 2 gerezd finomra vágott fokhagyma
  • 2 evőkanál bazsalikom pesto
  • 1 evőkanál extraszűsz olívaolaj
  • só és frissen őrölt fekete bors
Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 20 perc

Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát körülbelül 3 perc alatt puhára pároljuk az olajon. Hozzáadjuk a sárgarépát, a zellert, a burgonyát és az édesburgonyát, a lencsét, majd felöntjük zöldségalaplével. Felforraljuk. Lefedjük és alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Belekeverjük a bazsalikom pestot. További 2 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. A levest levesestálakba kanalazzuk, és forrón tálaljuk.
(Forrás: Villámkonyha)

Úgy gondolom előbb a hagymára a lencsét fogom tenni és úgy főzöm egy ideig, a zöldségeket pedig majd később teszem bele. Eben az esetben, száraz lencsét használva hosszabb főzési időre számíthatunk, mint az eredeti recept szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!