A feketeribizli hatóanyagait nyomelemek, flavonoidok, illóolajok, cseranyagok, rutin, és B-, C-, P-vitamin(rutin)
alkotják.
Élettani hatásai közül ismert, hogy a
könnyen emészthető cukrok és a szerves savak elégésükkor lúgosítják a
szervezetet, ugyanakkor elégetik az anyagcsere bomlástermékeinek egész sorát. A
C- és P-vitamin a cukrokkal együtt
javítja a máj, az anyagcsere, az izmok és a központi idegrendszer
működését, csökkenti a stresszt.
Az antocián növényi
festékanyagai frissítő hatásúak, egyben
anti-oxidáns hatásuk is jelentős. Vas-, mangán- és réztartalmának
köszönhetően növekszik a vörösvértestek és a hemoglobin mennyisége. B-vitamin tartalma idegvédő hatású.
A fekete ribizli koncentrált formában megtalálható a kímélő vákuumszárítási technológiával készült Okos Kata termékben, melyet magyar feltaláló szabadalma alapján Magyarországon gyártanak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm hozzászólásodat!